"İkinci el bisiklet alırken nelere dikkat edilmeli ? " başlığında anlattıklarıma istinaden genel olarak sıfır ve ikinci el bisiklet alırken nelere dikkat etmeliyiz sorusuna bu başlıkta yanıt vereceğim.
Önceliğimiz bisikletin fiyatıdır arkadaşlar. Herkes bütçesine göre bisiklet aramalı. Bisikletlerin fiyatını belirleyen yegane şey vites sistemidir. Vites sistemi ne kadar kaliteli olursa üstündeki kompanentler ve diğer parçalar da o kadar iyi oluyor (lastik kadro vs) kimse yırtık çuvala altın koymaz değil mi ? Yüklü miktarda parayla satın aldığınız ultegra setli bisikletin başına bir şey gelirse yedek parça satın alırken çok fazla masrafa girersiniz. Yani olay gene cebinize bakıyor.

Yukarıdaki listede basitten profesyonele doğru bir liste var ve bu listedeki modeller yol (road) ve dağ (montain) farklı isimlerde. Markalarımız Shimano (Sakaii,JAPONYA), Sram (Chicago,ABD) dır. Bu ikisi dışında farklı markalar olsa da en güvenilirleri bunlardır. Shimano'nun ülkemizin çeşitli yerlerinde çok sayıda servis merkezleri vardır ama Sram'ın servisini hiç göremedim belkide çok azdır o yüzden denk gelmemişimdir. Bu yüzden ben Shimano'yu tercih ediyorum. Listede yol bisikleti için olan modeller claristen başlamış fakat dağ bisikletindeki tourney yol bisikletinde de vardır fakat okadar kötüdür ki bu listeye dahi almamış direk claristen başlatmışlar. Dağ bisikletleri hakkında pek bi fikrim olmasada bizim claris dağ bisikletinde Acera ya denk geliyorsa (ENTRY seviye) Acera en mantıklı seviye olabilir.
Şimdi ilk defa bisiklete binecekler soracaktır ne bu kardeşim osuymuş busuymuş dümdüz bisiklet işte ne takıyorsunuz markasına modeline diye. Bende sendendim böyle diyordum fakat benim bisikletim Sora set 1 ay kullanımdan sonra tourney bir bisikleti deneme şansım oldu, direk teşekkür ettim bana claris ve sora önerenlerden. Farkı bi üst seviyeye geçtiğinizde anlıyorsunuz anlatılmaz yaşanır diyebiliriz. Matematiksel olaraksa tabikide seviye yükseldikçe bozulma oranı, vites geçişlerindeki sıkıntılar azalıyor ve bacağınızdaki gücü daha iyi şekilde tekerlere geçiriyor ve daha az yoruluyorsunuz. Hem maddi hem manevi karda oluyorsunuz diyebilirim.
Vites sistemlerini anlattık bisiklet fiyatının yükselmesine sebep olan şeyin vites sistemi modeli olduğunuda anlattık şimdi sıra bütçemize uygun sistemi seçtikten sonra bütçemize uygun bisikleti bulmaya.

Alacağınız bisikletin Kadrosu en kötü alüminyum olmalı. Çelik kadrolar her ne kadar ucuz olsa ve alüminyuma göre sağlam olsa da çok ağırlardır. Ağırlık bisikletçi için kötü bir şeydir. Ağır olsun sağlam olsun ucuz olsun benim bacağım kuvvetli dediğinizi duyar gibiyim. Tercih meselesi ama şunuda unutmayın bu bisiklet eğer 15 20 kilo olursa üstüne ışık takacaksınız yedek iç lastik, yama seti, levye, matara,pompa vb. şeyler olacak bunlarda bir ağırlık yapacak falan derken o bisikletle yokuş falan çıkamazsınız. Hafif bir bisiklet bulmak her zaman için iyidir. Kilosuna bakacaksınız 12 13 kg den fazla olmamasına dikkat etmeliyiz.
Kilosuna da baktık sıra bisikletin üstündeki hoşumuza gitmeyen şeyler olursa değiştirmek için üstüne ne kadar masraf yapmamız gerektiğini hesaplamak. Bazı bisikletler vardır örneğin dış lastikleri berbattır yolda kayar veya çok serttir lastiğiniz patladığında yama yapmak için sökmeye çalışırken çok zorlanırsınız. Bazı bisikletler vardır üzerinde çok güzel bi lastikle gelir hiç lastik masrafı yapmazsınız. Aynı şey sele için de geçerlidir sele serttir, yumuşaktır yada boyu size uygun değildir daha geniş seleye ihtiyacınız vardır vs.
Bisikletin etrafında kozmetik açıdan çizikler vs varmı bunları kontrol edin çünkü bisikleti kullanırken sizde illaki çizeceksiniz.
Bisikletinizi denemeden kesinlikle almayın, başınıza gelebilecek en kötü şey denemeden alınan bisiklet olacaktır benim deneme şansım vardı ama çekindim sadece 10 dk deneyebildim siz siz olun saçma da olsa küçük bir alanda deniyor da olsanız en az 20 30 dk sürün her şey siz bisiklete alıştıktan sonra ortaya çıkmaya başlıyor. Bisiklete yabancılık çekerken sorunlarını sıkıntılarını size vereceği rahatsızlığı anlayamayabilirsiniz.
Bunların hepsini yaptıktan sonra Bisikletinizin yanına bir kask da almayı ihmal etmeyin. Şimdiden yeni bisikletiniz hayırlı olsun diyelim.

